• KHV verslag van dag naar dag

KHV verslag van dag naar dag

Laatste update 2019-01-30 15:58:27

KHV Choguro van dag tot dag.
Ik zou nog een keer terug komen op het hele KHV verhaal wat te lezen valt op onze site.
Zaterdagavond 15 dec. kwamen wij thuis van een leuke gezellige etentje met allerlei koi-hobbyisten.
Toen ik thuis kwam en op mijn telefoon keek zag ik dat een heleboel mensen mij probeerde te bereiken. Al snel had ik door dat er KHV meldingen gedaan waren in Japan en dat bericht had Nederland schijnbaar ook bereikt hoe, wie of wat ik weet het nog steeds niet.

Het eerste wat ik heb gedaan was mijn contactpersoon vragen wat er loos was.
Rond 23.38 krijg ik dit bericht terug.
Vissen die ik in Nederland heb zitten zijn allemaal (toevallig) al getest en niets aan de hand.

Ik vind dat deze informatie niet uit Japan hoort te komen voordat er 100% zekerheid over iets is. Men weet niet of het in alle vijvers of in 1 vijver is etc. Khv kan overal gebeuren en is mijns inziens altijd latent aanwezig, zoals ziektes ook bij mensen. Ik vind dit vervelend voor jou, ons, Choguro en de totale handel. Ik houd je zeer zeker op de hoogte!

Voor mij is het dan even afwachten, de meeste klanten van mij meld ik dit. En zodra ik meer nieuws krijg dat ik dit laat weten. Het gaat vooral om de klanten die mee naar Japan zijn geweest en twee hebben oa vissen van Choguro gekocht en die zwemmen met hun andere aankopen bij elkaar.
Dit doe ik op deze manier al jaren, ik vraag in Japan altijd even of een bepaalde koi van een kweker apart opgevangen moeten gaan worden maar meestal is dit niet zo. Dit is anders voor de tosai deze vang ik altijd per kweker op, mede op advies vanuit Japan.
Ik weet op dat moment een klein beetje van KHV en besluit direct wat test visjes in de betreffende bakken te laten zwemmen, met de gedachte die als proef visjes evt later te gebruiken. Wat ik toen nog niet wist is dat dit helemaal niet werkt op die manier

Maandag 16 dec.
Ondertussen zijn er blijkbaar hele verhalen verspreid nogmaals wie of wat ???? Maar omdat er geen info vanuit Japan komt direct bij de bron weet ik verder ook niets.

Maar omdat mijn contact persoon voorheen had geschreven dat alle vissen al getest waren vroeg ik hem of ik een kopie van het rapport kon krijgen.
Zijn antwoord,
Die vissen van choguro zijn onder meer door XXXX getest en vrij van ziektes. Ik zelf heb alleen het gezondheidscertificaat vd laatste zending.

Jij hebt er een aantal gehad waar naar alle waarschijnlijkheid niets mee aan de hand is. Mensen maken veel te veel paniek en ik snap ook niet waar dit vandaan komt. Het kan iedereen en overal gebeuren.

Dus mijn contact persoon gaat uit van een test bij een koi-bedrijf. En later zal blijken dat de test die dit bedrijf heeft gedaan helemaal niet waterdicht is. Toen was nog niet bekend dat Choguro positief getest was in Japan. Maar wel een andere kweker. En dit bedrijf heeft vissen van die kweker laten testen en ook van Choguro. Waarom alleen die twee en niet andere kwekers die daar waren binnen gekomen, ik heb daar geen antwoord op. Vul dit zelf maar in. Uiteindelijk besluit deze dealer na bijna een maand ( een week na mij melding openbaar ) om de Choguro viseen te laten inslapen. De vissen van die andere kwekers ( katsumi ) daar hoor je niets van. Klopt dit of niet.
Daar komt bij dat mijn contact persoon over een gezondheidscertificaat praat, hierop staat duidelijk dat de vissen KHV vrij zijn..

Verder neem ik mijn contact persoon dan al kwalijk dat hij alle info vrijdagnacht wist en mij die zaterdag niet heeft geïnformeerd. Zie zijn antwoord.
Ik weet het pas sinds vrijdag middernacht. Kwekers worden 2 maal per jaar getest door het IWES. Helaas kan het altijd en overal gebeuren. Er is totaal geen reden tot paniek en choguro is niet geruimd. Morgen weet ik wellicht meer.

Dinsdag 17 dec.
Het is blijkbaar wachten op info uit Japan, er is bij diverse kwekers een tweede test gedaan en wachten is het op die uitslag.

Ondertussen heb ik mij zelf in de info van KHV gestort, ik praat met diverse koi-doctoren en het belangrijkste met WUR Lelystad. Hier worden de officiële testen gedaan. Ik heb een heel gesprek met Olga Haenen. En zei verteld mij precies wat het beste is om te doen. Ook krijg ik van haar te horen dat een kieuw monster helemaal niet betrouwbaar is. Het beste is om de temperatuur op te schroeven naar + 26-28 graden. De vis die ik zou gaan brengen af en toe in de stress te brengen.
En minimaal een aantal dagen op deze temperatuur laten zwemmen. Ik moet dus vissen va nde zending van Choguro opofferen om een goede test te verkrijgen

Ik was zondag zelf al bezig gegaan om de temperatuur in de bakken omhoog te brengen. Omdat ik sowieso zekerheid wilde, hier moet je niet te licht mee omspringen.

In de loop van dinsdag kreeg ik van mijn contactpersoon om 15.04 te horen dat Choguro in Japan positief was getest. Maar niemand kon mij vertellen in welk vishuis of welke koi er positief waren getest. Ik blijf mijn contact persoon om info vragen, maar deze blijft uit.
Hij belt mij wel, maar als ik heb opgehangen dan moet ik constateren dat dit meer een indekkend gesprek van zijn kant was, dan een informatief gesprek.

Het is al donderdag 19 dec als ik dit gesprek heb gehad. Dus al die tijd zit ik al in onzekerheid.

Vrijdag 20 dec. Ik heb al een paar nachten niet tot weinig geslapen omdat ik totaal geen info vanaf de bron krijg waar er nu precies KHV is geconstateerd bij Choguro Tosai of Nisai. En afgelopen nacht bedacht ik, waarom niet Choguro direct vragen via FB. En dat ben ik in de ochtend gaan doen.
Nu niet gaan lachen om mijn schrijven,
Hello Nobuaki.

i buy from you 1box or Platium Nisai Ogon.

Ant't i sorry for you that you got postifief for KHV.

But please contact me, are all the koi infected or only the tosai or nisai. My agent can not get in touch with you.

So i try it this why. I do not sleep for the last night because I really care.

next monday i have a appointment with government for testing for me fish.

But please tell me something.

Fred Bor

En voor de zekerheid heb ik dit ook gestuurd.
Translate in Google.

こんにちはノブアキ。

私はあなたから1箱またはPlatium Nisai Ogonを購入する。

私はあなたにKHVの事後相違があることを申し訳ありません。

しかし、私に連絡してください、すべてのコイが感染しているか、トサイかnisaiだけです。 私のエージェントはあなたと連絡を取ることができません。

だから私はそれをなぜこのようにしようとします。 私は本当に気にするので、私は最後の夜のために寝ない。

次の月私は私のためのテストのための政府との任命を持っている魚。

しかし、何か教えてください。

フレッドボル

Fred Bor from Holland

En warempel ik kreeg bericht van Choguro terug,
I do not believe that my carp is all KHV. But I do not know which one is infected. I have disposed of all the carp today.

Maar het belangrijkste voor mij was zijn de nisai of tosai geinfecteerd. Dus dat vroeg ik hem.
Do you think your nisai near your home are infected, because I have my fish out there.

Thank you very much for your answer

And all the best for you and your wife

En daar kreeg ik dit antwoord op,
I do not think nisai is infected. However, there was a carp that died suspiciously in sansai pond. I dispose of all carp for safety.

Daarna heb ik nog een heel tekst gesprek met hem gehad, maar dat ging meer over wat hij ging doen. Hij vertelde mij dat hij van plan was om te stoppen met de koi en verder gaan met kweek van goudvissen.

Na dit tekst gesprek was ik zelf iets gerust gesteld. Maar moet nog tot maandag wachten totdat ik uitslag ga krijgen. Ondertussen was de temperatuur in de bak van de Choguro vissen opgelopen naar zo’n 28 graden. En gelukkig zag ik nog niets verdacht.

Alle info die ik van Choguro heb gekregen heb ik gedeeld met mijn contact persoon. Ik wist op dat moment blijkbaar meer want info van zijn kant bleef uit, en vanaf dat moment helemaal niets meer gehoord tot op de dag van vandaag.

Zaterdag en Zondag 21 en 22 december gewoon een XXT weekend gehad.

Maandag 23 december ik had met Wur afgesproken dat ik rond 08.30 uur daar in Lelystad zou zijn.
Natuurlijk weinig geslapen dus was er op tijd af, en ruim op tijd in Lelystad.
Daar werden de vissen in ontvangst genomen en was het afwachten.

Rond 15:05 uur kreeg het verlossende antwoord per mail.
Beste Fred,

De beide ingezonden koi’s Groot & klein  van 24-12-2018 zijn alledbeide apart getest voor KHV onderzoek.

Zowel koi groot (Choguro – platium Ogon) als koi klein (tosai) waren de de kieuwen en nieren negatief in de KHV-pcr.

Dit betekent dat er in beide ingezonden koi’s geen KHV is aangetoond.

Officiele uitslag volgt volgende week

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,


Mensen wat was ik toen blij. En heb gelijk mijn klanten bericht.

Ik vond dat dit openbaar gemaakt moest worden mede omdat al heel veel hobbyisten dit wisten. En omdat Choguro zou stoppen met kweken van witte koi, zouden er toch vragen gaan komen
Verder was ik natuurlijk die zaterdag door heel veel klanten benaderd. Maar belangrijkste eerlijkheid wint boven alles..
Het had niet uit gemaakt welke uitslag er uit de test zou komen, ik vond dat ik dit moest melden.

En ja ik wist ook dat je als een soort klokkenluider ook best negatieve reacties zou gaan krijgen. Maar ik wist dat ik alle testen heel goed heb voorbereid. En met een zekerheid van 99.9% kan zeggen dat mijn Choguro Nisai KHV vrij zijn.

Wat er dus afgelopen week op mijn tijdlijn gebeurde was niet geheel onverwacht, maar ineens gingen mensen die ik helemaal net ken, onwaarheden en onzin verhalen schrijven en dat ging mij te ver.
En uiteindelijk besloten om het gehele bericht op Fb te verwijderen. Maar nieuws item blijft gewoon op de site staan. Verder heb ik mijn prive account dicht gezet naar alleen vrienden.
Vind het hele facebook gedoe al helemaal niets en nooit wat gevonden. Ik overweeg om dan helemaal te stoppen met dat FB gebeuren. En alleen mijn site als info bron gebruiken.

Een discussie punt was die ik stelde waarom eerst vissen laten testen en dan na een maand, en een week na mijn openbaar maken van… De vissen alsnog laten inslapen. En waarom dan niets zeggen of schrijven over die andere vissen van kweker Katsumi waar ook een test bij is gedaan. Waarom leven deze dan nog wel..of toch laten inslapen
En nogmaals deze test was voor mijn contactpersoon zo doorslaggevend dat hij deze test als voorbeeld nam. Totdat ik mij verdiepte in de wereld van KHV en hem dit vertelde..

Wat ik nu schrijf heb ik niet uit boeken of internet. Dit is mij verteld door de deskundige die oa de KHV testen moeten uitvoeren.
Hoe hoger de temperatuur hoe sneller je kunt aantonen dat een koi KHV besmet is.
Beste is om die koi zeker een week in + 24 graden ( hoe warmer hoe beter ) te laten zwemmen en af en toe in de stress te brengen. Dit doe je dmv een koi een sec of 30 boven water te houden.

Een kieuw monster is een mogelijke test maar niet betrouwbaar, zelfde met een bloed test. Dit zijn mooie testen om een certificaat te krijgen om in je winkel te hangen.
Beste test is om een koi op te offeren, die in boven-gestelde water heeft gezwommen.

Ik zelf dacht er goed aan te doen om gelijk een testvisje in de bak te doen. Alleen voordat een vreemde koi besmet zal zijn gaat hier best wel een tijd overheen. Dus de term stuifbesmetting is eigenlijk helemaal niet aan de orde. Via Wur kun je aan test visje komen die speciaal voor dit soort problemen zijn gekweekt. Procedure zou zijn de vissen zo lang mogelijk (maar bij voorkeur minimaal een week of 4) bij de vissen te laten zwemmen. Dan uitvangen en levend transporteren naar het CVI (tegenwoordig: WBVR) in Lelystad voor KHV PCR op kieuwweefsel en nieren. Misschien ook hersenen meepakken. 

Omdat ik een nu 99.9% uitslag ga ik deze visjes volgende week binnenkrijgen en deze komen in alle verkoop bakken te zwemmen. En over een maand of twee laat ik al deze visjes alsnog testen.
O-ja mensen durfden te schrijven op mijn tijdlijn dat al mijn bakken op een filterlijn zouden lopen.
Dit was opnieuw een van die onzin verhalen.

Er zijn schijnbaar best veel mensen die er alleen op uit zijn om onrust te stoken. Blijkbaar met een whatsapp groep op de achtergrond.

Maar wat ze allemaal vergeten is dat ik maar ook de andere dealer waar ik naar verwijs en ik denk de meeste dealers hier in Nederland een groot hart voor koi hebben. En dat wat er nu is gebeurd dat niemand daar om vraagt.

Ik blijf nu alleen met de vraag zitten hoe kan zoiets in de toekomst worden tegen gegaan.

Hoop dat ik jullie nu een goed beeld van de afgelopen week heb gegeven. Ik heb er echt alles aan gedaan om alles zo goed mogelijk voor te bereiden en een zo goed mogelijk test te laten uitvoeren.
Meer dan dit heb ik niet kunnen doen.

Heb je na aanleiding nog vragen stel mij deze dan persoonlijk, of stel ze per mail info@fremabo.nl

Fred Bor.